A 19-a ediție a fost bună de la început. S-a dovedit unul dintre cele mai grozave momente din istoria show-ului. Performanța suedezilor le-a și definit cariera. Piesa Waterloo a fost diferită de orice altceva de până atunci.
Un mediu nu tocmai prietenos
Concursul din 1974 a fost inițiat supus eșecurilor. Dar ceremonia din 1974 a fost inițial afectată de eșecuri. În primul rând, Luxemburg a profitat de șansa de a găzdui. A susținut că depășea bugetele modeste ale statului. Acest lucru a dus la o reprogramare grăbită la Brighton, Anglia. Italia a refuzat apoi să difuzeze emisiunea din cauza preocupărilor legate de mesajul cântecului Sì în ajunul unor alegeri sensibile. A existat o problemă cu ținuta gazdei Katie Boyle. Aceasta nu respecta normele standard ale vremii.
Președintele francez a murit. Conflictul despre data înmormântării a dus la retragerea Franței la ora 11. Chiar și interpretul Marii Britanii, Olivia Newton-John, și-a exprimat dezamăgirea față de alegerea piesei sale. A participat cu Long Live Love. Piesa a fost aleasă de un scrutin TV în locul unei balade.
Pentru participantul Suediei, aceste distrageri au fost problematice. Multe aspecte au influențat performanța ABBA la Eurovision. În anul precedent au primit oferta de a participa. Cu toate acestea, nu au trecut de preselecții. Ring Ring ocupase locul al treilea. În 1974 au fost în cele din urmă selectați.
Casele de pariuri au favorizat inițial melodia lor Waterloo drept câștigătoare a anului. Șansele au scăzut treptat. În ziua cea mare, 6 aprilie, era de așteptat să câștige fie Marea Britanie, fie Olanda. Desigur, nimeni nu văzuse performanța ABBA.
Ca și acum, oamenii se întrebau cine va câștiga Eurovision. Era ceva normal. Deja se puneau primele mize. Competitorii se prezentau cu piese cât mai bune. În plus, de Abba nu știa nimeni. Erau alte țări mai importante, cu o prezență mai așteptată. De asemenea, ei nu au fost pe lista de opțiuni inițial. Cu toate acestea, au fost aleși pentru dinamism în Suedia. Mai departe, au reușit să-și dovedească meritele cu prisosință. S-a văzut clar calitatea muzicii celor patru interpreți.
Rezultatele în cadrul concursului
Totul s-a schimbat rapid. Agatha și Frida au apărut pe scenă în ținute speciale și cu machiaj strălucitor. Concurau pe locul opt, la jumătatea listei. Dirijorul Sven-Olof Walldorf a ales costumele. Membrii trupei s-au îmbrăcat în Napoleon pentru apariția de trei minute. Oamenii au ridicat din sprâncene. Așteptările însă au crescut. Versurile în limba engleză au fost o idee bună. Au permis înțelegerea mai bună a textului glam pop. În suedeză ar fi fost greu de înțeles.
Toate acestea n-ar fi avut mare importanță. Dar Waterloo a fost o melodie foarte puternică. Prezența trupei la Eurovision a fost perfectă. Versurile erau cu mesaj. Funcționau inclusiv pe titlul original – Honey Pie. Animația de pe scenă a antrenat publicul Brighton’s Dome. Este unul dintre recordurile clasice ale acestui concurs. A fost ilustrat de urcarea ulterioară a trupei în topuri. ABBA s-a prezentat cu un număr optimist și dinamic.
Voturile s-au adunat rapid pentru suedezi. Abba a ajuns rapid în fața Italiei. Gigliola Cinquetti era printre favoriți. Lucrurile au rămas tensionate. Totul până la convocarea ultimelor douî rezultate. Benny și Bjorn au intrat într-o cursă nebună pentru ridicarea premiului. Aceștia au fost opriți de agenții de securitate în excesul de entuziasm. Mulți nu îi cunoșteau deloc. Nu știau că ei sunt finaliștii victorioși.
Un an mai târziu, trupa era cunoscută internațional. Waterloo a ajuns în fruntea tuturor topurilor din Europa. A atins locul 6 în SUA. Abba a fost de neoprit. În noaptea de la Brighton, spectacolul a câștigat prima lor bătălie în drumul spre succes.